Ny bog for børn og præ-teenage unge

Annette og Jens-Ole Paulin:   Felix og det mystiske fossil

Boganmeldelse ved Søren Bo Andersen, konservator emeritus


Udgivet af Forlaget Vingholm. Webside:  www.fossil.vingholm.dk 

Felix og det mystiske fossil er en bog for børn (lix 18). Det er en inspirationsbog for den opvoksende generation. Den handler om fascinationen og glæden ved at finde fossiler og lære lidt om fortidens dyreliv – pakket ind i en 12 årigs hverdagshistorie fra det moderne liv med både børns skilsmisseproblemer, lidt mobning, livet med mobilen og ulysten til det, der er ukendt.

Den geologiske del af bogens historie foregår i det 63 millioner år gamle koralrev i Faxe. Stedet beskrives, og der fortælles lidt om fortidens havbund og om dyrene der levede og svømmede der. Der fortælles, hvordan man ”banker fossiler ud” med hammer og mejsel, og begrebet ”danekræ” er meget i centrum.

Bagest i bogen i afsnittet ”Fakta om fossiler” er der et efterord om Faxe og om geologien af Geomuseum Faxes museumsinspektør, Jesper Milan. Der er også en liste over geo-museer i Danmark og ikke mindst over det værktøj, det er godt at have med på fossiljagt. 

På bogens egen hjemmeside, www.fossil.vingholm.dk er der mange flere oplysninger for børn og andre fossil­interesserede, bl.a. gode steder på nettet og web-adresser på mange af landets stenklubber. 

Bogen koster normalt 167,50 kr. Men medlemmer af en stenklub vil kunne købe den nye børnebog med særlig rabat: 98 kr. + porto (20 kr.), hvis man bestiller direkte hos forlaget. Desuden vil eksemplaret blive signeret af forfatterne. Tilbudet gælder i hele 2012, også ved bestilling af flere bøger pr. medlem.” Forlaget Vingholm I/S, Spurvekrogen 3, Kindvig, 4735 Mern. Tlf. 5599 4344. - Men ring og spørg hos forlaget!

Anmelderen hilser alle formidlingstiltag velkommen, således også denne bog for børnene. Det ville være herligt, hvis det, som sker i bogen af og til, kunne betyde, at naturoplevelser pludselig bliver mere interessante end den stadige besættelse af mobilen. Min personlige holdning er helt på linje med bogens afsluttende sætninger: ”På en måde er ting og mennesker ens, tænkte Felix. De er meget mere spændende, når man ved noget om dem.”

Søren Bo AndersenSiden senest revideret: 13. oktober 2012